OTRO MODO Surfkamp de protectie van het milieu

De bescherming van onze grote blauwe speeltuin is erg belangrijk voor ons, steunde daarom we lokale milieu-organisaties. Bijvoorbeeld, het project voor de herintroductie van de zeeschildpad in Fuerteventura. We organiseren regelmatig beach clean-ups met lokale partners.

Verder proberen we bewust te maken van onze gasten in onze wekelijkse theorielessen voor de bescherming van de oceanen en haar bewoners.

Project voor hervestiging van zeeschildpadden in de haven van Morro Jable
rode plastic klei op het strand van Roque del Morro
plastic fles in het zand
beach cleaning
succesvol beach cleaning

Ledereen houdt van de oceaan. Het is een deel van ons en het begin van het leven op aarde.

Heb je ooit gedacht aan hoe belangrijk de oceaan is voor het klimaat op de aarde en de biodiversiteit dat leeft onder je surfboard?
En weet je wat nog veel belangrijker is, weet je hoeveel schade afval veroorzaakt wanneer het in zee wordt gegooid of wanneer het achter wordt gelaten op het strand?

71% van de aarde is oceaan. Daarom wordt het ook de blauwe planeet genoemd. Water is leven. Zonder water zou de aarde onherbergzame plaats zijn zonder, zuurstof en leven. De samenstelling van de mens, in relatie met de sporenelementen, is identiek aan die van de oceaan.

De zee is niet alleen van levens belang voor ons, maar ook voor de verschillende levensvormen in onze wateren. In “the Great Barrier Reef” leven er meer verschillende soorten dan waar dan ook in de wereld. Zee schildpadden en verschillende soorten walvissen – veel van deze dieren worden bedreigd. Door de opwarming van de oceanen, is het hele “Great Barrier Reef” bedreigd en wetenschappers hebben uitgerekend dat het nog maar 50 jaar duurt voor dat het hele reef vernietigd is. Waarschijnlijk zullen velen van ons dit niet meer bijwonen, maar willen we nu echt dat dit pracht part natuur dood gaat? Denken we niet aan onze nakomelingen? Wat zou er gebeuren met de aarde als het hele eco systeem vernietigd wordt?

De oceaan is al erg vervuild en omdat veel vuil chemisch is zal dat er voor 450 jaar zijn. Voor duizenden jaren hebben mensen hun afval in de zee gedumpt. Zo lang deze stoffen hun weg vinden in het ecosysteem is er geen probleem. Maar tegenwoordig is het afval van langere levensduur. Per jaar wordt er meer dan 120 miljoen ton aan plastic geproduceerd. Greenpeace zegt dat ongeveer iedere vierkantkilometer in de oceaan, 20.000 stukken plastic bevat.

Door meteorologische eigenaardigheden is er op sommige plekken meer afval in de oceaan dan op andere plekken. Een hoog druk gebied tussen Hawaï en Noord Amerika zorgt voor een draaikolk in de zee. Afval wat daar in terecht komt zal daar in circuleren voor de komende 15 jaar. Dit leidt tot een draaikolk aan afval zo groot als centraal Europa. Elke stukje afval wat in de “North Pacific” wordt gegooid zal vroeg of laat in deze draaikolk terecht komen.

Plastic afval zal uiteindelijk ook in ons voedingsketen komen. Dieren zullen per ongeluk de vergiftigde substanties op eten(plastic). De grotere dieren eten de kleinere. Wij (mensen) zijn het einde van deze voedingsketen en zullen de ook de grootste concentratie aan vergiftigde stoffen binnen krijgen.

Het kan niet ons doel zijn om ons zelf te vergiftigen en dat we vernietigen waar we van houden. Er zijn afvalbakken overal, dit is al een kleine stap om te recyclen van wat we gebruiken.

Het afval in de oceaan is een gevaar voor alle dieren die iets te maken hebben met de oceaan. Ze stikken, verdrinken, verhongeren, gaan dood van de dorst en sterven aan een pijnlijke dood door het afval wat wij in de zee gooien.Veel vogels voeden het plastic aan hun kinderen omdat ze niet het verschil zien. 97% van de stormvogels hebben plastic in hun maag. Het is onmogelijk voor hun dit uit hun maag te krijgen, zo vult het hun maag en sterven een pijnlijke dood. Zeeschildpadden raken verstrengeld in plastic touwen en netten, walvissen en dolfijnen gaan dood en het hele ecosysteem is naar de knoppen en zal uiteindelijk dood gaan. Het afval is de oceanen is erg toegenomen en de consequenties zijn immens!

Wat kunnen WIJ doen?
Iedereen kan helpen ons milieu te beschermen. Als surfers gebruiken we de oceaan voor ons plezier. Daarom moeten we het milieu respecteren. Beschermde gebieden zijn geen speelplaatsen en moeten worden gerespecteerd.

Probeer zo min mogelijk afval te produceren en breng het afval wat je hebt naar een afvalbak. Breng afval zakken naar het stand en probeer andere mensen ook aan te zetten om hun afval op te ruimen en het milieu met respect te verzorgen.

Ook sigarettenpeuken moeten opgeruimd worden, deze zijn niet biologisch afbreekbaar, het acetaat (plastic) in de filter duurt 80 jaar voor dat het helemaal is afgebroken. Aluminium (blikjes) is niet afbreekbaar en zal voor altijd het water infecteren, ook de dieren en mensen! Drijvend plastic zal voor duizenden jaren in het water blijven en doet er duizenden jaren over om af te breken.

Vergeet niet WE hebben maar één planeet!
Bescherm het (surf) milieu!