OTRO MODO Surfkamp de protectie van het milieu

De bescherming van onze "grote blauwe speeltuin" is erg belangrijk voor ons. Daarom richten we ons op duurzaamheid en steunen we lokale milieuorganisaties, zoals het project om de onechte karetschildpad weer op Fuerteventura te introduceren. We organiseren ook regelmatig strandschoonmaakacties met lokale partners.

We hechten er ook veel belang aan om onze gasten en surfstudenten tijdens theorielessen bewust te maken van de bescherming van de oceanen en hun bewoners.

 

WAT WE DOEN VOOR DUURZAAMHEID EN MILIEUBESCHERMING:

  1. Lokale partners:
    We werken alleen met lokale partners en hechten veel belang aan eerlijke lonen. Op deze manier steunen we de inwoners van ons geliefde eiland, zorgen we voor werkgelegenheid en versterken we de lokale economie.
  2. Duurzame wetsuits:
    Onze wetsuits op de surfschool komen uit de duurzaamheidslijn van Billabong en zijn gemaakt van een groot deel gerecycled materiaal zoals petflessen, autobanden en oud rubber.
  3. Hernieuwbare energie:
    Onze prachtige surfvilla in La Pared is volledig zelfvoorzienend op het gebied van energie. Dankzij de zonnepanelen op het dak maken we gebruik van natuurlijke zonne-energie en produceren we schone elektriciteit.
  4. Schoonmaak op het strand:  
    We organiseren regelmatig gezamenlijke strandschoonmaak op de stranden van Fuerteventura. We verzamelen grote hoeveelheden plastic afval dat regelmatig aanspoelt op de kust.
  5. Bewustmaking:
    Tijdens onze surflessen willen we mensen ervan bewust maken hoe belangrijk het is om onze vitale oceanen en al hun bewoners te beschermen en schoon te houden.
Project voor hervestiging van zeeschildpadden in de haven van Morro Jable
rode plastic klei op het strand van Roque del Morro
plastic fles in het zand
beach cleaning
succesvol beach cleaning

HET BELANG VAN DE OCEANEN VOOR ONZE PLANEET

Heb je er ooit over nagedacht hoe belangrijk de oceanen zijn voor het wereldklimaat en hoeveel biodiversiteit er onder je surfplank te vinden is?

Onze oceanen beslaan meer dan 71% van het totale oppervlak van de planeet Aarde. Daarom noemen we het de blauwe planeet, en ik weet zeker dat andere wezens in de ruimte ook zo naar ons kijken.
Water is de bron van al het leven. Zonder water zou de aarde een onherbergzame plek zijn zonder verschillende soorten, zonder zuurstof - zonder water, geen leven.

Voor ons mensen is de zee de basis van het bestaan. Ooit was de zee vooral een bron van voedsel voor de bewoners van kustgebieden, maar tegenwoordig worden alle aardbewoners voorzien van verse vis en zeevruchten. We gebruiken de zee voor transport en als leverancier van natuurlijke hulpbronnen - en we ontspannen op de vele prachtige stranden van deze wereld.

Er zijn 3 oceanen - de Pacifische Oceaan, die 35% van het aardoppervlak beslaat, de Atlantische Oceaan, die 21% van het oppervlak beslaat, en de Indische Oceaan, die nog steeds 15% van het totale aardoppervlak beslaat.

De oceanen zijn enorm belangrijk voor ons wereldwijde klimaat. Als perfecte energieopslag kan water veel warmte opnemen en opslaan. Maar water kan deze warmte ook weer afgeven, bijvoorbeeld door verdamping. Zo ontstaat een belangrijke kringloop. De bovenste 2,5 meter van de zee hebben de grootste opslagcapaciteit. Alle zeeoppervlakken slaan evenveel energie op als de hele atmosfeer boven de oceanen.

Naast de warme oppervlaktestromingen, die door de wind worden aangedreven, zijn er ook koudwaterstromingen (koud water is zwaarder dan warm water), die over de zeebodem bewegen.
Dit creëert een roterende cyclus: energie wordt opgeslagen aan het oppervlak, zinkt en blijft bewegen. Deze cyclus heeft een duur van 1000 jaar.

Zo'n groot warmtereservoir is uiterst belangrijk voor ons klimaat. Als wij mensen bijdragen aan het broeikaseffect omdat het klimaat opwarmt, heeft dit ook een effect op onze oceanen. Omdat warm water meer ruimte nodig heeft dan koud water, stijgt het zeeniveau. Maar dat is nog niet alles. De zeer gunstige klimatologische eigenschappen van de oceanen - als warmtereservoirs in de bovenste regionen en als koude kamers in de onderste regionen - dragen ertoe bij dat grote hoeveelheden kooldioxide oplossen, vooral in de onderste, afgekoelde waterlagen.

ONGEVEER 90% VAN ALLE KOOLDIOXIDE BEVINDT ZICH IN ONZE OCEANEN.

Als de oceanen verder opwarmen en er niet meer voldoende koud-warm vermenging kan plaatsvinden, zal ook het vermogen van de oceanen om kooldioxide te absorberen afnemen.
De cyclus van opwarming van de atmosfeer, vorming van broeikasgassen, opwarming van de oceanen - die daardoor minder kooldioxide kunnen opnemen - en dus temperatuurstijging, is desastreus. Dit komt omdat het water ook meer begint te verdampen en de gassen die erin zijn opgeslagen ook weer vrijkomen in de atmosfeer.

De zoutsamenstelling van de oceanen bepaalt de dynamiek van oceaanbewegingen en -stromingen. Water met een hoger zoutgehalte bevriest op een andere manier dan water met een lager zoutgehalte. Meer zout in het water betekent dat het water veel later bevriest en sneller dichter wordt, sneller afkoelt en daardoor eerder zinkt.
Dit heeft ook invloed op de Golfstroom - het verwarmingssysteem van Europa. Warm water uit het Caribisch gebied stroomt langs de Amerikaanse kust naar Europa en zinkt weer aan de kust van Noorwegen door het hoge zoutgehalte.

De opwarming van de aarde brengt grote problemen met zich mee. Als het warmer wordt, smelten onze gletsjers sneller, vermengt zoet water zich met zout water en ontstaat er een onbalans in de zoutbalans van de oceanen. Dit kan op een dag onvoorziene gevolgen hebben voor de Golfstroom. Deze onweerlegbare feiten laten ons zien hoe dringend we ons milieu moeten beschermen voor toekomstige generaties.

ONZE OCEANEN: HET THUIS VAN DUIZENDEN DIERSOORTEN EN PLANTEN

Maar de zee speelt niet alleen een belangrijke rol voor ons aardbewoners. Ze is ook enorm belangrijk voor de talloze soorten die in onze wateren leven.
Alleen al in het Great Barrier Reef leven meer verschillende planten en dieren dan waar ook ter wereld. Zeeschildpadden, dolfijnen, verschillende walvissoorten - veel van deze dieren worden nu als bedreigd beschouwd.
De opwarming van de oceanen brengt het hele Groot Barrièrerif in gevaar en verwacht wordt dat het halverwege de 21e eeuw bijna helemaal verdwenen zal zijn (90%).

De meesten van ons zullen dat waarschijnlijk niet meer meemaken. Maar willen we deze prachtige creatie van de natuur niet behouden? Denken we niet aan degenen die na ons komen? Wat zal er met onze planeet gebeuren als hele ecosystemen sterven?

AFVAL HOORT IN DE VUILNISBAK, NIET IN ZEE!

Vandaag de dag drijven er al enorme hoeveelheden afval in onze oceanen, waarvan het soms 450 jaar duurt om volledig te ontbinden vanwege hun chemische samenstelling. Mensen gooien hun afval al duizenden jaren in het water. Zolang dit alleen bestond uit biologisch materiaal dat met behulp van bacteriën, UV-licht en golven zijn weg terugvond in het ecosysteem, was er geen probleem.
Maar het afval van de huidige beschaving is langdurig. Elk jaar wordt er wereldwijd bijna 120 miljoen ton plastic geproduceerd!

Volgens Greenpeace en een VN-studie drijven er momenteel bijna 20.000 stukken plastic op elke vierkante kilometer oceaan.
Door meteorologische omstandigheden verzamelt zich op sommige plaatsen meer zichtbaar afval aan de oppervlakte dan op andere. Tussen de Hawaïaanse eilanden en het Amerikaanse continent creëert een hogedrukgebied een oceaanvortex die de afvalmassa's met de klok mee verplaatst. Omdat het afval in deze draaikolk zich niet kan bevrijden van deze stroming, zal het zijn onvermoeibare reis de komende 15 jaar voortzetten.
Het resultaat is een bijna gesloten vuilnisbelt die nu zo groot is als Centraal-Europa.
Elk stuk afval dat in de Noordelijke Stille Oceaan wordt gegooid, komt vroeg of laat terecht in dit enorme afvaltapijt.

Plastic afval komt echter ook steeds vaker in onze voedselketen terecht. Giftige stoffen hopen zich op in het plastic afval, dieren krijgen dit afval en dus de giftige stoffen binnen via hun voedsel, en uiteindelijk eten wij ook ons eigen afval. En dat in de hoogste concentraties.

Het kan niet ons doel zijn om onszelf te vergiftigen en andere mensen te schaden door onze onvoorzichtigheid.
Het is vaak maar een klein stukje lopen naar de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Een kort moment van bukken om weg te gooien wat we hebben gebruikt en niet meer nodig hebben.

GEVAAR VOOR DE DIERENWERELD

Voor zeedieren vormt afval een extra gevaar. Ze stikken, verdrinken, verhongeren, sterven van de dorst en sterven een pijnlijke dood in onze achteloos weggegooide spullen.

Veel vogels voeren stukjes plastic aan hun jongen omdat ze die niet kunnen onderscheiden van hun voedsel.
In de magen van 97% van alle Noordse stormvogels in de Noordzee werden resten plastic gevonden. Deze kunnen niet worden uitgescheiden of gebruikt, waardoor de dieren uiteindelijk jammerlijk verhongeren.
Zeeschildpadden raken verstrikt in plastic touwen en lijnen, walvissen en dolfijnen sterven en het hele ecosysteem wordt beschadigd.

De hoeveelheid afval in onze oceanen is alarmerend gestegen en neemt niet af. De negatieve gevolgen hiervan zijn enorm. De negatieve gevolgen hiervan zijn enorm.

WAT KUNNEN JIJ EN IK DOEN?

We kunnen allemaal helpen om onze gedeelde habitat te beschermen.
Als surfers begeven we ons in de oceanen voor ons plezier. We moeten ze met het grootste respect, nederigheid en voorzichtigheid behandelen.

Natuurreservaten zijn geen speeltuinen en moeten koste wat het kost worden gerespecteerd!

Vermijd afval! Neem altijd een vuilniszak mee naar het strand. Raap stukjes plastic op en herinner andere strandgebruikers eraan voorzichtig te zijn. Geef uw kennis door.
Een sigarettenfilter doet er 80 jaar over om half te vergaan, aluminium drankblikjes vergaan niet, plastic doet er eeuwen over om te vergaan.


Vergeet nooit dat we maar één planeet hebben - Protect Your Surf Environment!